Det kom ett brev på posten...

...från mina kära vänner Ulla & Kalle som jag köpte huset av. Men oj så glad jag blev! De skrev bland annat och skickade med ett tidningsutklipp om gamla järnbruket Karmansbo, vilket fick mig att minnas att jag fortfarande inte skrivit om smidesresan! För vi var minsann där och utan att tänka på det så åkte vi faktiskt genom Köping Ulla & Kalle. Stor kram till er!

Men ja, smidesresan. Jag lägger inte upp en massa bilder nu för det tar för lång tid, men kan ändå gå igenom vart vi var. Och vi är Sebastian som är smed i Agnäs och jag, resan var i studiesyfte eftersom vi själva hållt på i Olofsfors Bruk och ville gärna se hur de ser ut på andra bruk som till viss del fungerar och även restaureras.

Vi började i Harg.
Dit kom vi på natten då vi kört hela sträckan i ett svep. Sov några timmar och åt Sebastians surdegsbröd och Braxseleägg till frukost invid vattnet. Konstsmidesföreningen hade där anordnat en vandringsutställning med vägvisare. Sebastian hade gjort en så den installerade vi och minglade på vernissagen innan vi åkte vidare. Träffade fina Åsa och polaren Per.
 
Näst på tur var Häfla Bruk.
Tog en snabbkik på eftermiddagen när vi kom, tältade vid en kolarkoja och helgrillade en kyckling. Nästa dag åkte vi dit och tittade. Där bygger de en ny axel och restaurerar en smälthammare. Mycket intressant och lärorikt, väldigt vackert bruk där vi spenderade många timmar.
 
Ett snabbt stopp hos Henke i Ramnäs.
 
Vidare till Karmansbo.
 Kom dit på eftermiddagen och träffade världens trevligaste karl som skulle guida oss nästa dag. Han sa att vi fick sova i "Labbi" som är rummet som smederna vilade i under sina raster om de hade långt att gå hem. Träsängar och halmmadrasser, hur mysigt som helst. Dessutom var vi de första som sovit där sen de sista smederna slutade arbeta. Vi fick tillgång till kök och hela hammarsmedjan som var magisk på kvällen. God middag med ostar, kokt färskpotatis och gurk&äggsallad.
 
Sista stoppet blev Österbybruk.
 
Som till stor del var poängen med vår resa då de skulle ha visning av sin stångjärnshammare nästa dag (liknande den vi har jobbat med i Olofsfors). När vi kom fram på kvällen slogs vi inte bara av hur vackert det var utan att det även var en hel del folk där och att smedjan var öppen. Vi frågade vad som stod på och det visade sig att det skulle vara ett skådespel i smedjan som hette Jernets fångar. Vi fick de sista två extraplatserna. Middag - surdegsbröd från lokala bageriet (icke godkänt av Sebastian), goda ostar och öl på en brygga.
Pjäsen var enormt bra och handlade om vallonsmedernas liv och vardag. Tältade på en gräsmatta strax bakom hammarsmedjan. Visningen var intressant och smedjan väldigt, väldigt fin.
 
Mycket inspirerade, fulla med ny information, härliga möten och intryck begav vi oss hem igen.

Kommentarer:

1 Anonym:

skriven

Hej! Fin blogg :) har du möjligtvis koll på vart man kan vända sig för att spåra en stämpel på ett gammalt järnräcke?
Ha det gott! Mvh Hannah

Svar: Hej och tack Hannah!
Har dålig koll på det faktiskt.. Jag har bara sett en bok med guldsmedsstämplar. Kika på www.jernkontoret.se kanske kan det finnas nåt där?
Mia

Kommentera här: