3 Läs mer >>

Förmiddagen spenderade jag på min fina gård. Pysslade om hammarna och pratade lite med dem, kikade på stora ässjan. Ah, vet inte hur jag ska göra med den riktigt.. En hel del jobb och den är verkligen svinstor.

Abno och jagÄssjan behöver kärlekSen vankades det jobb. På vägen hem höll jag på att köra på en grävling. Det var så äckligt nära, men han vände precis i sista sekund. Fy fasen vad obehagligt.

Imorgon måste jag ta tag i städningen här hemma. Blir alldeles lam på den fronten när jag jobbar helg, vet inte varför. Och så kommer en klasskompis från smidesutbildningen och sover över. Han ska kolla på hus här i krokarna.

Kärlek

4 Läs mer >>

Idag tänkte jag att det får bli något som inte är så typiskt mig formmässigt.

Under andra året i skolan fick vi ett 10-veckors projekt om staket. Vi skulle göra en kopia av ett staket eller grind från olika tidsåldrar och sedan en egen design. Nu hände det sig som så att jag lyckades göra mig illa under tiden vi höll på med kopian så jag kunde inte göra det staketet jag hade tänkt mig utan fick gå på en enklare variant, med så lite handsmide som möjligt. Därför blev det det såhär. Utsmidd rälsspik i lufthammaren, de längsta ca 60-nånting cm har jag för mig.

Jag ville att de skulle förbli obehandlade, men min lärare ville annat. Eftersom de andra hade rostiga eller bara klarlackade staket så övertalades jag att måla mitt. Och det var ganska hemskt. Jag tycker fortfarande att de skulle få bli rostiga, de ser ju ut så annars liksom. Men i en rabatt skulle den nog kunna passa bra ändå.Jo, skadan. Jag fastnade i pelarborren. Med en handske. Jag vet att det är strängeligen förbjudet att ha handskar när man borrar och det satt en fin lapp precis i ögonhöjd brevid borren som förkunnade detta. Lik förbannat så "skulle jag bara" i slutet på dagen för att förbereda inför morgondagen...Fingret är idag återställt och fungerar fint. Det var ett mindre helvete i nästan ett år med infektioner och ett tag trodde jag att jag inte skulle få full rörlighet. Men det blev hur bra som helst!

Dagens smide

2 Läs mer >>

Äventyret fick skjutas upp till en annan dag.. Fan! Jag hinner inte med allt, jag blir galen.

Jobbat frukost idag och som vanligt låg jag och vred mig hela natten , orolig att jag skulle försova mig. Trots att det aldrig hänt.

Måste skriva ut 30 kopior av en inbjudan, vart gör man det? Kommunen?

Jag tror förresten att jag ska gjuta hela golvet i smedjan. Dyrare ja, men enklare också om man ska ha in fler tunga maskiner. En pallyft är svårstyrd på grus... Vilket påminner mig om att jag måste ringa en karl om min skog som ska avverkas.

Ska knåpa ihop en inbjudan till min 30-års fest också.

Jag ska försöka få till ett möte med hon på Tekniska kontoret som skickade papper om bygglovet. Behöver gå igenom allt så jag vet exakt vad jag behöver göra och (förhoppningsvis) kunna lugna mitt hjärta.

Dagens smide då. Den här gången blir det mina första gångjärn från första året i skolan. Sitter på jättefina lilla smedjan som Ante byggde till mig. Numera grillstuga tror jag, på Antes brors gård.

 Nu är det gos på hög nivå som gäller. Hoppas ni får en fin söndagkväll för det har vi.

Galenpanna

1 Läs mer >>

Idag har jag jobbat på minnesstund, ganska stor på Lägret i Vännäs. Himla trevliga arbetskamrater må jag säga! En väldig kontrast mot jobbet man är van vid på hotellet. Lugnt och stillsamt och en hel del väntan.

Har känt mig lite skum idag och att tag var jag helt säker på att jag skulle spy. Men om jag skulle bli dålig så hade jag ju spytt nu kan man tycka så jag räknar med att jag är pigg ooch alert imorgon igen.

Efter jobbet var jag (som vanligt) förbi en sväng på jobbet och tjöta och sen åkta jag och hämta en hel kasse med älgkött som jag fått av mina bröder. Lyxigt värre, tack!

Imorgon ska jag först jobba frukost och fram till kl 13 på hotellet och sen ska jag ut på äventyr!! (Så är då planen, jag hoppas jag tar mig iväg) Om allt går som det ska så berättar jag mer imorgon.

Just ja. Får väl peta in Dagens smide också. Idag får det bli en väggljusstake. Ni kommer märka att jag gillar just den här typen av smide. Organiskt, klättrande, levande är min melodi. Från år 3 och numera såld.Hoppas ni förstår på ett ungefär hur den ser ut från sidan, bilden är tagen på den liggandes, men jag tror det framgår ändå..Äventyr imorgon..

2 Läs mer >>

Först och främst. Jag blir JÄTTEGLAD om man önskar beställa nåt av mig! Men... just nu har jag inte riktigt möjlighet och beroende på vad det är, verktyg (då tänker jag i första hand på polertriss för smycken och liknande). Men, jag tar gärna emot nån slags "intresseanmälan" med stor förtjusning och har jag möjlighet så gör jag beställningen vid tillfälle. När jag åker förbi skolan kanske eller till en annan smed. 

Igår kväll bakade jag en sats med bullar till så nu har jag mer fikabröd än mat i frysen. Som sig bör. I bullarna den här gången blev den sånt här göttigt.Och så firade jag julafton idag! Gick igenom hälften av vad som fanns i verktygslådan. Det som är kvar där i nu är tänger, om det inte ligger nån överraskning i botten!Och så lite tänger, några är redan urplockade.Jag var såklart tvungen att invignings-surfa mitt städ. För er som inte vet så finns det en grupp för sånt. Bla på Facebook - "Blacksmithing: Anvil Surfing", där folk runtom i världen tar kort på när de surfar på sina städ.Just nu står det på ett svets/riktbord som också ska in i smedjan. Synd att ni skulle få se vilken oreda som råder i ladan, men det kommer att vara så tills jag kan flytta in grejerna i smedjan tyvärr..

I morse färgade jag äntligen mitt hår så jag kan se respektabel ut när jag jobbar på hotellet ikväll och gästerna slipper se min dassiga utväxt. För ikväll är det Fredagskrysset på Hotel Vännäs kära vänner! Vi ses väl där??

Nu e de jul igen!

2 Läs mer >>

Eftersom jag är sämst i hela världen har jag ju glömt att berätta om den bästa dagen i Tjeckien. Det var nämligen dagen då det skulle delas ut priser för skulpturerna vi (och med vi menar jag alla smeder) hade stått och smidit under två dagar. 

Jag hade fått något slags blodsockerfall och och var på vidrit humör. Vargen och Henke retades så jag satte mig i lugn och ro nån meter ifrån i skuggan av ett träd. På scen pratades det på, vi visste inte om vad för det var på tjeckiska och en tolk som översatte på knackig engelska. Plötsligt hör jag "bla bla bla Mia Persson" och sekunden senare på trasig engelska " and second place in exhibition, Mia Persson". Jag fattade ingenting. Henke ropade "Men gå då!!" och till slut fick jag fart och pilade ner till scenen. Fick diplom och en kasse med roliga saker av borgmästaren. Vände mig om för att ta emot publikensljubel, men då säger borgmästaren "No no, you also have to tank the jury". Jäklar! Som vanligt en mycket förvirrad Mia som yrade runt och tackade alla sju (tror jag det var) jurymedlemmar. Sen tog jag emot publikens jubel! Eller i alla fall applåder.

När vi kom dit två dagar tidigare hade jag två skålar som jag ställde ut på utställningen. Vet inte, men kan det ha varit ett hundratal som ställde ut?? Det var en av de skålarna jag fick pris för, vilken vet jag inte riktigt, men jag misstänker att det är den som jag specialgjorde och gav till Vargtand.

Jag blev såklart skitglad!! En STOR ära att få pris första gången man ställer ut och speciellt på en sån smidesträff som den. Vet inte om det är Europas största, men i vart fall en av de största. Ca 10.000 besökare och över 400 smeder registrerade. Helt enormt.

Här är då skålen. Som jag tror att det är...Jag ber om ursäkt för att det inte är så bra bilder.

Dagens smide

1 Läs mer >>

Ska bara säga det igen för er som inte förstått (typ Roger) att "Dagens smide" är alltså inte sånt jag gjort nu utan är från mina tre år på smidesutbildningen i Kramfors. Glömde berätta att döskallen gjorde jag under mitt sista år och det är ett halssmycke. 

Idag har det varit riktigt pissigt väder, kallt som satan, regnigt och disigt. Under en smällkall vintermarknad förra året förfrös jag mia tår så nu tål de ingenting. Tjocksockar och varma sulor till trots så blir jag stelfrusen direkt. Irriterande minst sagt. 

Men ja.. har byggt ett litet "hus" utav uteplatsen till mina allra käraste ägodelar idag. Åh så fint de får det! Blev nästan sugen på att hänga dit gardiner också (fönster på baksidan) så att de har det riktigt mysigt i vinter. Firade tidig födelsedag och öppnade upp lådan med verktyg, men både de och jag var så jäkla kalla att jag får ta ur och kolla ordentligt imorgon eller i helgen.

Stackars lilla Abno'n ser verkligen ledsen ut. Men med lite färg och kärlek ska det nog ordna upp sig.Jupitern är väl lite frächare, men lite färg skadar ju inte. Och en ordentlig genomgång.Var en sväng i Bjurholm också.

Sitter och knåpar på en "aktivitet" som ska skickas ut med nästa Konstsmidestidning, så ni som är medlemmar och läser - håll utkik. Men jag kommer skriva om det här med inom en snar framtid. Det kommer i all fall att hända hemma hos mig, förmodligen i januari, så rensa kalendern!

Fryyyyys

4 Läs mer >>

Inte så mycket att säga om den här lilla krabaten. Fick ett infall och gjorde en döskalle. Och när det är så här små grejer tycker jag att det är heeeelt okej att polera, annars har jag inte riktigt tålamod med sånt.

Numera bortskänkt till bästa bästa Becka (som jag planerar ska föda sin förstfödde på min födelsedag).
Det kan du väl gott bjucka på?

Dagens smide

3 Läs mer >>

Jamen idag har jag inte alls så mycket att berätta. Åkte in till stan och köpte lite nödvändigt, bla presenning till att sätta för uteplatsen så mina pärlor står gott i vinter.

Efter stan åkte jag förbi hotellet där vi hade lite avslutningsfika för finaste kocken Thomas som slutar.Har knappt tagit några kort alls, jag som annars tar typ en miljon. Men ett kärlekskort blev det...Nu eldas det som bara den, ikväll ska jag inte frysa.

Storstan

1 Läs mer >>

Ja, vi säger väl att gårdagens smide ersattes med framtidens smide i och med maskinernas ankomst. Jag kanske ska börja med den punkten, för på eftermiddagen är det som bortblåst.

I alla fall, här har vi Dagens smide. Det är från mitt andra år i skolan, vi hade en gästlärare som heter Gustav Thane och skulle göra fönstergaller. Det roliga med Gustav är att det man gör helst ha en hel historia och absolut ett namn, den ska verkligen berätta något. 

Min historia handlade om en snygg yta. Det är viktigt för många att tex trädgården ska vara snygg, fina blommor, snyggt gräs, gärna en vräkig och välputsad bil på garageuppfarten. Men inomhus och kanske framför allt i familjen själv kan det vara hur trassligt som helst, huvudsaken att det ser välordnat ut. Så gjorde jag detta fönstergaller som bara är snyggt på framsidan.Gick över framsidan med hammarn, varje stag fick en liten grop som påminnelse att de inte är perfekta, men blev välkratsade så det såg snygga ut. Ett av stagen fick en massa gropar, men blev även överröst med mässingslod för att det vid första anblick skulle se lyxigare ut.

Baksidan gjorde jag inte något som helst åt.

Ingen idé att polera utsidan om insidan är rutten. Tycker jag.

Glömde igen.

1 Läs mer >>

Här har det bakats i chokladens tecken vill jag lova. Men inte alls så mycket som jag hade tänkt.. Först fick jag åka och köpa ägg för jag hade bara ett kvar och sen när jag kom hem märkte jag att jag inte hade så mycket mjöl. Disträ som sagt. Blev i alla fall två laddningar kladdkakemuffins med olika göttigheter i.

Var ute på gården och strosade runt, plockade lite i ladan inför verktygens ankomst. Av någon anledning var jag allt annat än sugen på att ta itu med det punkterade däcket, men jag var ju så illa tvungen. Jag förstår i efterhand varför, jag kände väl på mig vad som väntade.. Jag tror aldrig att däcket skruvats lös. Aldrig någonsin. Och tillslut var jag så förbannad att jag stampade därifrån. kanske går det bättre imorgon när jag lugnat ner mig och 5-56:en har göttat in sig ordentligt. Det här är alltså kärran som användes till att köra koskit. Och korna togs bort på 50-talet.Och så kom de då äntligen! Jag var så nervös att jag mådde illa, hade ont i huvudet och nästintill hyperventilerade. Åh, va häftigt det var. Hur tur har inte jag som har min storebror och en fantastskt vänlig granne som hjälpte mig!? Jag gjorde inte ett jota, stod bara och såg på med andan i halsen när grejerna svävade förbi på hjullastaren.

Det var så mörkt så det kommer (massa) mer bilder imorgon.

Efter avlastningen var det kaffe med fika och jag fick bjuda på mina nybakade underverk som fick gott betyg. Pontus som inte gillar choklad åt två såna här.Som tur var räckte mjölet precis till en pajdeg så jag gjorde en tacopaj också som jag ska äta NU.


Chokelaaa

0 Läs mer >>

Imorse var det kallt. Närmare bestämt -9 grader ute och 14 grader inne. Ragnar har huttrat hela morgonen stackarn.

Idag ska jag baka som fasen! Måste ju så man slipper skämmas när det kommer folk. Tema choklad skulle man kunna säga, men jag ska baka vanliga bullar också hade jag tänkt.OCH, idag händer det.. Alla mina verktyg, ässjor och hammare kommer hit. Eventuellt kommer jag gråta en liten lyckoskvätt. Jag ska försöka ta lite bilder, men dels kanske det inte hinns med och dels så kommer det nog ha hunnit bli lite mörkt. Om inte annat blir det photosession imorgon!!

Jag har förberett för ankomsten så gott det går, men ska ändå ut i ladan och se om jag kanske inte kan flytta bort nåt mer. Kanske kanske orkar jag lyfta upp kökssoffan på loftet.. Det hade ju varit bra.

En granne kommer även hit och ska visa mig och gå igenom vad som kan avverkas av min skog. Snacka om snäll.

Och så hoppas jag att jag fixar att laga skottkärrepunkan.

Kyligt