1 Läs mer >>

När jag var ute och högg ved idag satte jag mig på huggkubben en stund. Ingen som helst energi och det var så skönt att sitta där och drömma mig bort en stund. Hade kunnat somna om det inte varit lite kallt om rumpan. Lyssnade på regnet som rann utför rännan och landade överallt utom i tunnan nedanför och blåsten som slet i presenningar och träd och hur det då och då knakade någonstans i ladan. Helt klart en ny favoritplats för att gå undan en stund och filosofera.





Ikväll ska jag iväg och se om jag kan få hjälp med att ändra ritningen över smedjan lite eftersom jag bestämde mig för att höja taket. Nu är jag även sugen på att mura ässjan. Undrar om det blir besvärligt och hur ingående man måste vara på ritningen i så fall...

Filosofera

1 Läs mer >>

En skål blir det. Från tredje året och gjord av en gammal rostig plåt som hittades någonstans i skogarna i Kramfors. Tycker ytan är skitmysig! Slipade kanten för kontrast och så ser man hur gropig metallen är. Den är behandlad med bivax & terpentin. Oregelbunden form för jag tyckte det passade plåten. I mitten en liten bula i stället för att plana den där den står. Kul om det händer saker på insidan också ibland.





Dagens smide

3 Läs mer >>

Idag började jag kapa upp det som varit väggar och golv i gamla snickeriet (numera blivande smedjan). Det är ju utmärkt att jag kan använda det till ved, som tack för slitet liksom. Ska bli jätteskönt att jag får röjt bort lite i ladan, just nu är det grejer precis överallt. (Vågar inte ens tänka på hur det kommer bli på loftet när jag ska flytta allt som står ovanför smedjan så jag kan höja taket där. Men det ordnar sig.) När jag kapat klart det här kan jag lägga in resten av virket som ligger utanför, på tork. Det som inte frusit fast i marken det vill säga...
 


Lite av dagens ved



Den här lilla skönheten hjälpte mig idag.



Inte den nyaste versionen, ej heller den lättaste, vägde bly.



Har ju en jäkla massa fräna lådor också, två såna här tror jag ska bli bokhylla på "kontoret".

Och så dagens finaste...



Kollade brevlådan och fann ett stort kuvert. Redan här snörpte hjärtat ihop sig.



Fick flera teckningar från Vargtands dotter Freja och jag tycker dels att hon är så himla duktig så jag vill lägga upp hennes bilder här och dels blev jag så rörd att jag var tvungen att grina lite. 



Det här är bara ett urval av flera teckningar hon skickade. Goa unge!!

 

Ved

1 Läs mer >>

Idag blir det en bröllopspresent. En ljusstake, lite drygt en meter hög skulle jag tro. Bilderna är tagna innan den är kratsad (borstad med stålborste) och behandlad med en blandning av bivax och terpentin så den ser lite dassig ut. Återigen lite taskiga bilder tyvärr. Från tredje året.









Dagens mide

0 Läs mer >>

Jag inser när jag bläddrar igenom mina mappar på datorn att det är ganska mycket jag glömt att ta kort på, vilket är synd och skam!

Dagens smide blir några beslag till en kista vi fick göra (mästermyrkistan fast större) hos snickarna på skolan under andra året. Det här är väl egentligen inte riktigt smide i mina ögon, men ett exempel på vad jag kan göra. Det var mycket sågande och filande på dessa beslag.. Inte det roligaste jag vet, men värt det i slutändan. Spiken är såklart smidd! Kistan brände jag först så den skulle bli lite mörkare och linoljade sen, enbart linoljad inuti. Även beslagen och spiken är linoljebrända.











Bearbetade ytan lite så de inte skulle se så plåtiga ut

Dagens smide (och sni...

0 Läs mer >>

Sök och du skola finna.
En kontrollansvarig.
I Vännäs.

Hurra!!

1 Läs mer >>

Jag får be om ursäkt för dålig bildkvalité, det blir inte bra när man fotar av en tidning. I alla fall inte när jag gör det. Jag ska få några tidningar av reportern som jag kommer skicka ut till er närmast sörjande.

















Jösses, tiden går.. Nu ska vi se om jag kan ta tag i det där med avverkning av ett par hektar skog och lite annat tråkigt som antingen innebär att sitta framför datorn, på mitt lilla kontor (dvs skrivbodet som står i vardagsrumet), eller i telefon. 

Reportaget

0 Läs mer >>

Och fint gick det. Tack till alla inblandade, jag hade jättekul!



Såhär fin blev glöggställningen på gamla Bettan (trampässjan). Tyvärr var det lite för kallt att bju på glöggen där ute när gästerna kom, men det smakade ju precis lika bra inomhus.

Måste visa finaste presenten i världshistorien.. Åsa hade gjort en bok åt mig. Alltså hon hade gjort precis allt själv, vilket är helt otroligt. Men är man världens pyssligaste så är man.



Loggan har tatueraren Delf Schepers, Umeå gjort!



Boken var full med massa bilder och minnen från de 4 år vi nu känt varann, men även blanka sidor så jag skulle kunna skissa och skriva ner tankar. Helt klart bästa presenten någonsin.



Det här tog vi på skolan i Kramfors i våras.

Jag var tyvärr riktigt dålig på att dokumentera kvälllen, men höjdpunkterna var nog i all fall när det var tävling. Först musiktävling och en frågesport om mig. Spana in koncentrationen!



Något senare var det tävlingsdags igen. Jag fick välja en motståndare i fyra olika grenar.



Vi började med att kasta tagelsten. Jag var dum nog att välja Egil och åkte på storstryk!



Sen skulle det spikas i en spik och sågas av en planka. Det vann jag tack och lov. (Mycket tack vara att Åsa påminde mig att andas vilket jag ofta glömmer av under tävlingar eller om jag vet att folk tittar på mig...)



Ölhävartävling var nästa gren och där vann jag med en hårsmån över Tomas.

Sista grenen var armbrytning och jag valde Åsa. Det var en utdragen kamp och jäklar vad vi fick kämpa. Vann tillslut med darrande arm. (Har inga kort, kanske någon som var där kan maila mig nåt?) 

Eftersom jag vann flest grenar (och tur var väl det) kammade jag hem en flaska skumpa och ansågs ha bevisat att jag kan klara mig själv här på gården.

Ett särskilt stort TACK till Åsa som alltid hjälper mig och ställer upp till tusen!
Och TACK Lisa och Fredrik som ordnade roliga tävlingar!

Idag kom Håkan från grannbyn för att kolla om det var möjligt att höja taket i smedjan. Och visst gick det! Mycket bra, då har jag nåt att pyssla med i vinter så gjuter jag till våren. Tack Håkan, det känns tryggt att du finns i krokarna eftersom jag allt som oftast inte vet vad jag sysslar med och definitivt inte när det gäller att bygga. Helt övertygad om att jag kommer lära mig mycket av detta!

Eftersom bilagan till Vk som jag var med i inte ligger ute på nätet så kan jag tyvärr inte lägga ut någon länk till reportaget, men jag ska ta bilder imorgon och lägga ut det här. Är det någon som är intresserad av texten så hör av er så kan jag maila den. 

Kalas avklarat

0 Läs mer >>

Nu förbereds det för fulla muggar inför stundande 30-års fest här på gården.



Vi högg oss en gran



Hackade oss ett hål





Fixade oss en glöggställning



Mer bilder på det färdiga resultatet kommer imorgon!

Nu ska vi pyssla klart med det sista (dammsugning, tårtor, eld, tända lyktor & marchaller, uppiffning, matlagning).

Har ni vägarna förbi så kom inom!

Nästan klart

3 Läs mer >>

Jag har ju helt förträngt mina inlägg om Dagens smide. Min käre vän Roger (från Vännäs den här gången) har tom påminnt mig, men minnet är kort.

Idag tar vi en skål, en formuppgift första året i skolan. Temat var "Höstskål" och det var så kul eftersom det här trädet har jag haft i huvudet i flera år, men det har aldrig kommit ut på papper som jag ville ha det. Tills jag smidde en. Så här i efterhand på ett alldeles för krångligt sätt och den tog en vecka att göra. Men nu är jag nere på 5-8 timmar, minns inte riktigt. Jag fick göra några stycken efter Trädgårdsmässan i Stockholm. Tycker om den, väldigt mycket Mia.





För er som har Vk är den med i ett reportage om mig i weekend bilagan.

Dagens smide

1 Läs mer >>

Uppe med tuppen idag för att åka in och hämta Åsa. När hon var inpackad i bilen åkte vi tilll Andypants och fikade med hembakta pepparkakor som han och hans döttrar Saga och Ida gjort igår. Mumsfillibabba!
Efter lite gött tjöt och skratt åkte vi vidare mot Vännäs.



Vi är ju som en liten familj!

Lunchen inmundigades på hotellet och därefter gick vi loss (ganska planlöst som vanligt när det gäller mig) i mataffären. Lite glömde vi, men det kan vi komplettera imorgon.



Sen blev det en sväng in på systemet och jag kunde bara inte motstå att köpa en sketasnygg flaska... (Den behövdes så det var absolut inte i onödan). Blir fin som vattenflaska sen.

Nu håller vi på att förbereda tårtorna för imorgon, annars har vi tagit det väldigt lugnt konstigt nog. Jag hade massor jag tänkt göra idag, men kan inte komma på nåt..? Men en del görs med fördel i dagsljus imorgon. 
 
Ska försöka få in ett inlägg imorgon, men får väl se om jag hinner när jag kommer på allt jag glömt...


Förberedelser

3 Läs mer >>

Åkte in till Vännäs och hämtade mamma och fick hjälp att byta en lampa på bilen. Jo, jag har en "kan själv period" men sånt där vågar jag inte ens ge mig på. Nästa gång gör jag det dock, för nu vet jag ju hur man gör.

Mamma och jag åkte till returcentrum och shoppade lite.



En trasmatta till vardagsrummet och ett påslakan som modifierades att passa till att täcka över soffan i vardagsrummet.


 
Min lilla hylla gillar jag. Har legat en herrans massa år i ett litet timrat gethus (jamen vad heter det då??) i Lögda, Fredrika. Har väl aldrig varit en hylla, utan ett tråg. Men jag tyckte det fungerade ypperligt på väggen.



Typiskt bra bok. 5 spänn på loppis i somras.



Den här hittade jag på skroten i Kramfors för tre år sen "24/8 1961" Eftersom 60 talet var busvasst, am I right? 



Och det enda "julpynt" jag tänker sätta fram. Kostade 5 riksdaler.

För den som inte vet är jag inget fan av julen, firar helst inte alls. Tycker det är hysteriskt. Men skivan var så jämrans snygg att jag inte kunde motstå. Och Bing Crosby är grym så inköpet är bra på så många vis.

Sen kom sotaren förbi en sväng och vi gick igenom skorstenslösningen till smedjan. Han var nöjd med min idé så då är jag också nöjd.

Nu fixar jag lite i huset inför 30-års festen i helgen. Här är så himla mysigt alltså, jag älskar verkligen detta hus!

Imorgon kommer Åsa från hufvudstaden och då är det handling och förberedelser som gäller. Kul!!

Kalas!

0 Läs mer >>

Just det. På tal om Kontrollansvarig... Så här ligger det till. Det finns ingen i byn, eller i grannbyarna, ej heller i kommunen eller ens i grannkommunen. Detta för att det är nya regler från i år och inte många har utbildats för dem än. Vilket är lite sjukt. De som var Kvalitétsanvariga förut har alltså inte befogenhet att hjälpa mig utan måste utbilda sig till det nya "Kontrollanvarig" för att duga till. Idag ska jag försöka få tag på någon från Umeå för det ska vara närmaste stället de går att få tag på.

Jag har ju glömt att berätta att Ragnar dödade en sork häromdagen! Han satt på sin vanliga utkiksplats i fönstret och så började han skälla som fasen, då kikade jag ut och såg en sork ila omkring på gräset nedanför fönstret. Jack Russels (som är Ragges ras) ska ju vara bra på att jaga råttor så jag tänkte att "upp till bevis"! Kastade mig mot ytterdörren med den stora jakthunden i hasorna och han kutade vrålandes iväg mot sorken. Han var inte bra på att hitta den så jag fick i princip peka ut den för honom, men så fort han såg den var han snabbare än blixten och PANG så hade han bitit ihjäl den. Han stod och tittade på den och var alldeles chockad för han visste nog inte riktigt vad som hänt, instinkten tog över. Han har mig veterligen aldrig dödat något förut. Men han fick en massa beröm och en köttbulle för hjälteinsatsen, så nu tänker jag att jag slipper skaffa katt och att han istället håller ordning på gården.

Lyckades förresten skalla Abnon (fjäderhammaren) igår när jag var ute och pysslade med pärlorna. Typisk hård sak att skalla, men det gick  bra.

Roligast av allt igår var ju att hälsa på Sebastian i Agnäs. Förutom ett jättefint hus och en mysig smedja så var han och hans Ida hur trevliga som helst. Även lilla Rut såklart som inte ville sova, icket att förglömma. Jag tycker verkligen ni ska kika på hans hemsida för han är väldigt duktig! www.nyasmedjan.se



Känns bra att lära känna smederna här i krokarna för alla är hur goa som helst!

Idag har jag massor att göra, men det får vi ta i kvällsinlägget för nu hinner jag inte skriva mer. 

Råttjägarn

2 Läs mer >>

Glömde ju berätta att det kom förbi en granne igår också, en ifrån början av byn. Jäg älskar när det kommer folk som kan berätta om gården och byn! Han berättade att det köpt en av kossorna härifrån. (Om jag inte missminner mig fanns det tre totalt). Men den kossan "sög sig själv" som han sa och så fort hon lade sig ner ville hon smaka sin egen mjölk så de var tvungen att binda henne med en extra grimma. Jag kommer inte ihåg vad han hette, värdelös på sånt tyvärr. Men han har åkte förbi flera gånger och jag har mött honom när jag varit på väg till jobbet så det har aldrig riktigt passat innan att kika förbi. Ännu en fin granne! Medans vi stod och pratade kom Vk och då fick han bråttom iväg för han ville då absolut inte störa.  Han tyckte att jag var duktig och gjorde ett hästjobb med grävningen och det är ju alltid kul att höra.



Snön är borta och kvar på gräsmattan är en skridskobana.



Tog fram gamla Bettan inför intevjun igår också för jag tänkte att eld brukar ju vara populärt.. Synd bara att det var svinkallt och jävligt trögtrampat. Vi får väl se om den kom med.



Även mina hjärtegryn togs fram ifall de skulle vara av intresse. Det var de, men kom aldrig med på bild tyvärr.. De är nu tryggt inpackade igen och kramade inför vintern.

Idag har jag fått checkat av mycket på min lilla dagslista (jag har nästan varje dag en sån med saker jag måste göra.) Ren njutning att få sätta en liten bock i kanten!

Sotaren kommer imorgon eftermiddag och ska titta på skorstenslösning och en förfrågan är lämnad på telefonsvarae till en i Vännäs som jag hopppas är licenserad kontrollansvarig enligt konstens alla regler.... Pratade med Vännäs kommun, men de sa att det inte fanns nån i Vännäs och hänvisade mig till Vindeln eller Umeå. Så jävla retligt! Får hoppas att tjommen jag lämnade meddelande till kan vara nåt att ha. Men mest av allt sitter jag och retar upp mig på att jag överhuvudtaget behöver en kontrollansvarig (utöver mig själv) som ska inspektera bygget (och som jag dessutom måste betala för att göra detta). Jag ska gjuta golv och dra en skorsten i princip. Löjligt!

 Sen så har jag planerat (lite) inför kalaset på lördag. Kom på att jag ju måste baka tårta, har inte haft en tanke på det.. Tur att Åsa som är min högra hand kommer från Stockholm på fredag och hjälper mig.

Ikväll ska jag hälsa på en smed som bor här i närheten, ska bli riktigt spännande!

Lite surmulen men gla...

1 Läs mer >>

Trodde att jag skulle vara hysterisk på förmiddagen inför Vk's ankomst men det gick fint. Plockade och pysslade lite både inne och ute.



Men framförallt var jag och hämtade ett paket!



Hjärtat väger strax under 4 kg...









Roger, du är en helt otrolig vän, tack (igen) för att du stöttar mig!!

Som sagt, Vk var här och tog bilder och gjorde en intervju till helgbilagan. Blev lite grävbilder såklart, på några skålar och medans vi pratade och så. De foton jag såg var jättefina så det ska bli spännande att läsa på lördag (tror jag det var). Förbaskat trevliga människor må jag säga! Verkar dessutom som Ragge får vara med på ett hörn också.

Det gick ju bra

0 Läs mer >>

Idag får jag besök klockan 14 och jag är skitnervös...




Nervös!